Printre bolile ficatului sau hepatice, se regasesc o serie de patologii rezultate in urma deteriorarii celulelor si a tesuturilor hepatice. Inainte de a descoperi cum se trateaza cele mai comune boli ale ficatului, este important ca fiecare sa cunoasca rolul pe care-l joaca acest organ in organismul uman.
Care sunt functiile ficatului?
Fiind centrul metabolismului, ficatul este considerat un fel de centrala energetica si chimica ce asigura buna functionare a organismului. Fara sa le putem enumera pe toate, printre principalele functii se afla urmatoarele:
- Producerea bilei, o substanta ce activeaza digestia si faciliteaza absorbtia grasimilor si a vitaminelor;
- Producerea glucozei (glucogeneza), indispensabila pentru hranirea celulelor si a tesuturilor;
- Sinteza colesterolului, care desi este considerata o substanta daunatoare, este esentiala pentru ”supravietuirea” celulelor;
- Sinteza trigliceridelor, o sursa importanta de energie celulara;
- Depozitarea rezervelor de vitamine si minerale (fier, vitamina B12);
- Producerea factorilor de coagulare;
- Eliminarea toxinelor si a reziduurilor metabolice, rezultate din urma alimentatiei necorespunzatoare, a administrarii de medicamente, etc.
Care sunt cele mai ”populare” boli ale ficatului?
Printre cele mai des intalnite boli ale ficatului se numara:
- Hepatita sau inflamatia ficatului este cauzata de virusii A, B, C, D, E sau poate fi o consecinta a intoxicarii cu diferite substante, ori poate rezulta in urma unor patologii autoimune;
- Ciroza hepatica, o afectiune cronica degenerativa a ficatului, rezultata in urma intoxicatiilor, a alcoolismului sau a hepatitei cronice;
- Steatoza hepatica non-alcoolica sau ”ficatul gras”, cauzata de acumularile de grasime la nivelul ficatului, prezenta in special in cazul persoanelor obeze.
Simptomele asociate patologiilor hepatice
Cele mai frecvente simptome asociate afectiunilor ficatului includ:
- Icterul (coloratia galbena a globului ocular si a epidermei);
- Inchiderea la culoare a urinei si a scaunului;
- Oboseala fizica si o stare generalizata proasta;
- Lipsa apetitului;
- Scaderea in greutate;
- Tendinta de sangerare spontana a nasului si a gingiilor;
- Sangerarea ranilor, datorata lentei coagulari a sangelui;
- Diminuarea masei musculare;
- Disparitia ciclului menstrual, etc.
Prevenirea bolilor de ficat
Bolile de ficat, adeseori ”ascunse” din cauza absentei sau a necunoasterii tabloului simptomatic, sunt destul de raspandite. Asa cum este valabil pentru orice afectiune, prevenirea este de preferat in locul tratamentelor, adeseori insuficiente si de-a dreptul costisitoare.
Prin urmare, chiar daca nu va numarati printre nefericitii ”posesori” ai unor boli de ficat, este important sa cunoasteti ”inamicii” acestora:
- Virusii, principala cauza a hepatitelor, care daca nu sunt vindecate se cronicizeaza;
- Excesul de alcool, ce contribuie la acumularea grasimilor si la inflamarea ficatului;
- Administrarea medicamentelor pe perioade indelungate.
Pentru prevenirea patologiilor hepatice este importanta inlaturarea factorilor cauzatori. In plus, este necesara o corecta alimentatie, bogata in fibre, fructe si legume, dar saraca in grasimi de origine animala.
Recomandari pentru prevenirea patologiilor hepatice
- Adeseori un simplu control al enzimelor hepatice permite identificarea unei inflamatii la nivelul ficatului;
- Se recomanda controlul greutatii corporale si a diabetului, practicarea cu regularitate a unor activitati fizice, precum si evitarea abuzului de substante nocive;
- Este importanta administrarea medicamentelor hepatoprotectoare;
- Daca este necesara pierderea greutatii, mare atentie la dietele drastice care nu vor face decat sa accentueze problemele existente deja.
In magazinul de produse naturiste Sanavita, puteti gasi diferite categorii de medicamente cu rol de protectie hepatica. Acestea au in compozitia lor doar elemente naturale, deosebit de eficiente in prevenirea bolilor specifice ficatului, reducand astfel riscul persoanelor predispuse deja.