Coenzima Q10 sau Co Q10, asemanatoare vitaminelor, este un compus care in mod normal se regaseste in fiecare parte a corpului nostru, cu preponderenta in inima, rinichi, ficat si pancreas.
Care sunt principalele functii ale coenzimei Q10?
- Cunoscuta si cu denumirea de ubichinona, coenzima Q10 este fundamentala in producerea de energie care se diminueaza o data cu inaintarea in varsta;
- Este de un real ajutor in prevenirea si cura afectiunilor cardiovasculare, reducand colesterolul si favorizand eficienta sistemului circulator;
- Puternic antioxidant, este esentiala pentru pastrarea elasticitatii pielii, contracarand astfel actiunea radicalilor liberi responsabili de imbatranirea epidermei si de aparitia ridurilor;
- Protejeaza celulele corpului si in acelasi timp intareste functiile sistemului imunitar;
- I-a fost demonstrata eficacitatea in tratamentul hipertensiunii, precum si a patologiilor neurologice.
Recomandari terapeutice
Diabet
Reducand nivelul zaharului din sange, coenzima Q10 este benefica pentru persoanele care sufera de diabet. Acest compus controleaza sensibilitatea la insulina a pacientilor care din cauza diabetului sunt predispusi si patologiilor cardiovasculare.
Boli cardiovasculare
In cazul persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare, in celulele muschiului cardiac s-a descoperit o concentratie redusa de Co Q10. In urma administrarii de Q10 s-a constatat atenuarea simptomelor asociate patologiilor. Coenzima Q10 ii furnizeaza de fapt muschiului cardiac energie, ajutandu-l astfel la pomparea eficienta a sangelui.
Oboseala
Oboseala fizica si psihica pot fi simptome ale unor maladii destul de grave. O data ce inaintam in varsta, producerea acestei enzime se reduce, efect accentuat in prezenta unor boli. Co Q10 contribuie la cresterea nivelului energetic, iar producerea de energie devine primul factor necesar pentru eliminarea problemelor de oboseala.
Stari depresive
Depresia, mai mult decat o stare, este o boala cronica, ce se poate agrava daca nu este tratata corespunzator. Terapia este de cele mai multe ori indelungata, insa prezenta suplimentelor alimentare cu coenzima Q10 in planul de tratament, favorizeaza vindecarea.
Cure de slabire
In cazul unui metabolism lent, coenzima Q10 ajuta organismul sa utilizeze mai multa energie, permitandu-i sa arda acumularile de tesut adipos.
Practicarea activitatilor sportive
Prezenta Co Q10 ajuta organismul sa produca o molecula cu rol in producerea de energie. Datorita functiei acestui compus, persoanele care practica o activitate sportiva intensa vor constata imbunatatirea performantelor, precum si cresterea rezistentei fizice.
Reducerea colesterolului
Medicamentele utilizate in tratarea afectiunilor legate de nivelul crescut de colesterol (hipertensiunea arteriala), pot influenta capacitatea corpului de a sintetiza coenzima Q10. Din acest motiv, in curele pacientilor este recomandata introducerea suplimentelor alimentare cu Q10.
Afectiuni gingivale
Afectiunile gingivale sunt boli destul de comune care pot cauza hemoragii, iritatii, umflaturi. In randul pacientilor afectati s-a constatat reducerea nivelului de Q10 din organsim, motiv pentru care este indicata administrarea suplimentelor cu Q10.
Anti-age
Cu toate ca in mod normal coenzima Q10 este sintetizata de organism, cu trecerea anilor, nivelul acesteia se reduce drastic, putand cauza o serie de patologii mai mult sau mai putin grave: cancer, infertilitate, diabet, hipertensiune, Parkinson, imbatranirea pielii, etc.
Unde se gaseste coenzima Q10?
- Coenzima Q10 se gaseste cu preponderenta in peste si in carne, alimentele cu cea mai mare concentratie fiind urmatoarele: pestele gras (somon, ton), fructele de mare, carnea de manzat, miel sau porc, oua, ficat, etc.
- Produsele vegetale bogate in Q10 sunt: spanacul, brocoli, cerealele integrale, germenii de grau, etc.
- O alta sursa ce furnizeaza organismului energia de care acesta are nevoie, sunt suplimentele alimentare cu coenzima Q10, disponibile acum si pe website-ul cu produse naturiste Sanavita.